Egészség

Egészség

Itt az ideje változtatni az orvostudomány szemléletén

Az amerikai Táplálkozási és Dietétikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics (AND, előzetesen American Dietetic Association)), egy több mint 70.000 táplálkozási tanácsadó és kutató, egészségügyi dolgozó, orvos által alkotott testület a vegán-vegetárius étkezési formát minden életkor és életfázis számára egészségesnek tartja.

„Az Academy of Nutrition and Dietetics véleménye, hogy a jól tervezett vegetárius táplálkozási forma, beleértve a szigorúan vegetárius vagy vegán étkezési módokat is egészséges, tápanyagokat tekintve jó hatású, a betegségek megelőzésében és bizonyos betegségek kezelésében előnyös. A jól összeállított vegetárius táplálkozás valamennyi életkorban, beleértve a terhességet, szoptatást, csecsemőkort, gyerekkort, ifjúkort, idős kort, valamint a sportolókat is megfelelő.”

Hazai szemlélet

Mint ismeretes, a vegán és vegetárius táplálkozásról a hazai táplálkozástudomány és dietétika szemlélete hosszú évtizedeken keresztül negatív volt.

25 évvel ezelőtt rendeztem az első konferenciát a témában az akkori vezető táplálkozástudományi szakemberekkel Kecskeméten, de akkor a maximális tolerancia addig terjedt a hivatalos dietétika és táplálkozástudomány részéről, hogy az egészséges felnőtt embereknek, akik nem terhesek, nem szoptatnak, nem túl idősek, na nekik elfogadható a tejterméket is tartalmazó vegetárius étkezés.

Ma a trend megfordult. Ma már tudjuk, hogy vezető amerikai és európai szakemberek egyre inkább beállnak a mögé a mozgalom mögé, amely szerint a jövő táplálkozása a vegán étkezés, valamint annál egészségesebb a társadalom és az egyén minél nagyobb százalékban közelít a vegán életmódhoz. Gombamód szaporodnak azok a szakmai fórumok, közlemények, melyek a növényi alapú táplálkozás előnyösségéről, veszélytelenségéről beszélnek.

Környezetvédők, egészségvédők, gazdasági szakemberek egyre inkább felismerik az állattartás, különösen a nagyüzemi állattartás kártételét és ezért szükséges, hogy a nagyközönségen túl az orvosok, dietetikusok, védőnők és más egészségügyi szakemberek is egyre mélyebben ismerjék meg a téma információit.

Cél

Szeretnénk, ha Magyarországon is megindulna egy tudományos eszmecsere a növényi alapú táplálkozásról, szeretnénk, ha egybehívhatnánk mindazokat, akik kellő információkkal és tapasztalatokkal rendelkeznek ennek a szemléleti megújulásnak a kivitelezéséhez. Ezen fogunk dolgozni a jövőben.

Hogyan vélekednek más országokban

„A jól felépített vegán étrend minden szükséges tápanyagot tartalmaz, emellett pedig számos betegség megelőzésére alkalmas”

– vélekedett Vandana Sheth, a kaliforniai Rancho Palos Verdes dietetikus és táplálkozástudományi előadója, egyben az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője.

Sheth szerint a növényi étrendnek számos előnye van: csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét, optimalizálja a testtömegindexet, valamint elkerülhetővé és jobban kezelhetővé teszi a cukorbetegséget. Éppen ezért mindenkinek, még a növésben lévő gyermekeknek, a várandós és szoptató anyáknak és az élsportolóknak is megfelelő.

Sokan aggódnak, hogy pusztán növényekkel nem lehet minden fontos tápanyagot a szervezetbe juttatni. Megfelelő odafigyeléssel, például a gabonabevitel növelésével még a hagyományosan állati eredetűnek tartott fehérjékkel sem lehet probléma. Andrea Giancola, az Amerikai Dietetikus társaság másik szóvivője szerint olyan speciális „vegán fogásokkal”, mint a szója vagy a quinoa megfelelő mennyiségű fehérjéhez juthatunk.

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a vegánoknak különösen oda kell figyelniük az emésztést szabályozó B12 vitamin és a csontok egészségéért felelős kalcium megfelelő mennyiségére, mivel az előbbi főleg a húsokban, míg az utóbbi a tejtermékekben található meg leginkább. Mindezeket a gabonafélékből, valamint a vitaminokkal dúsított szója- és rizstejből fedezhetjük. Legyünk tudatos vásárlók, és mindig tanulmányozzuk át az áruk címkéjét! Ugyanezekből, valamint a zöld leveles ételekből és száraz hüvelyesekből biztosíthatjuk a szükséges vasbevitelt is.

Gyógyászati termékek

Mint ismeretes a természetes életmódot élő emberek igyekeznek kémiai laborokban előállított gyógyszereket keveset használni, illetve csak a legszükségesebb mértékben ilyen gyógyszereket bevenni. Mivel a gyógyszeripar által az egészségügyben diktált engedélyezési kritériumoknak a kapszulákba, üvegekbe, zacskókba csomagolt természetes szerek gyártói nem mindig tudnak megfelelni bár kiváló terméket gyártanak és az ilyen szerekre a gyógyítás érdekében szükség lehet, ezért gyógyszereket is, de gyógyszerek helyett sokszor étrend kiegészítőket, élelmiszereket alkalmazunk előszeretettel. Ezek sem mindig felelnek meg azonban a vegánság kritériumainak, sokszor a kapszulák anyaga, a termék mögött álló állatkísérletek, vagy a gyógynövények, növényi anyagok közé kevert állati termékek okozzák, hogy vegán szemléletűek kerülik az ilyen termékek használatát.

Mint orvos úgy vélem, hogy az ilyen állati szenvedés a tudatosság növelésével az esetek döntő többségében elkerülhető, de vannak helyzetek, súlyos betegségek, amikor az emberi élet védelme esetleg megköveteli ezen kritériumok lazítását. Mi mégis szeretnénk olyan termékeket, vállalkozásokat összegyűjteni, amelyek igazoltan meg tudnak felelni a vegán kritériumoknak.

FONTOS!

A kutatók is figyelmeztettek, hogy számos előnye mellett a vegán étrend is lehet egészségtelen, ezért fokozottan fontos úgy megtervezni, hogy minden tápanyag szerepeljen benne.

A teljes körültekintés hiánya és információ nélküli vegán étkezés elkezdése egészségügyi kockázattal járhat!

Ha nem vagy biztos benne, hogyan kezdd el, vagy már van kialakult betegséged, észlelsz időközben bármilyen problémát fordulj hozzám bizalommal.

www.tamasidr.hu weboldalon tudsz tovább tájékozódni.

 

CSATLAKOZZ 2 HETES, INGYENES VEGÁN PROGRAMUNKHOZ!

Vegán élet az Instagramon