Környezetvédelem

Környezetvédelem

A mai ember koránt sincs tisztában azzal, hogy megszokott állati eredetű étrendje és ehhez kapcsolódó életformája, mennyire káros az ökoszisztémák számára. Azzal sem, hogy a hús és tejtermelés milyen óriási mennyiségű üvegházgáz-emisszióval jár.

 

Fenntartható vállalkozások listája

“Vendég vagy a természetben – viselkedj!”
Friedensreich Hundertwasser

 

Húsipar

A megnövekedő húsigény óriási vízfelhasználást, hatalmas területeken takarmánytermesztést, a szállítások miatt óriási környezetszennyezést és energiafelhasználást, az állatállomány pedig rendkívüli módon megnöveli a metánkibocsátást, ami további jelentős környezetkárosítást és üvegházhatás fokozódását jelenti.

Emlékszem néhány éve még a vasútállomásokon a nem dohányzók a tágas nagy várókból be kellett vonuljanak a “nem dohányzó” kis terembe, ha nem akartak bűzben ücsörögni. Ma már többnyire az a jellemző, hogy a dohányzókat zárják kicsiny kalitkába, ahol kedvükre szívhatják az egymás által kiböfögött bűzt, a cigarettát csak nemzeti dohányboltokban vásárolhatják meg és egyre magasabb adókkal súlytják az értelmetlen ön és környezetkárosítást. Ugyanez fog lejátszódni a hús evés terén is. A többség rájön majd, hogy a húsevők jóval több energiaforrást, (földterületet, tiszta vizet, levegőt) vesznek el a közösből, jóval betegebbé teszik magukat, ezzel nagyobb költséget generálnak a közösségnek, mint a vegánok.

Tejipar

A teheneket végtelenül kihasználják. 25 év helyett csupán néhány évet élnek, mert minden ellés után azonnal megtermékenyítik őket újra és állandó tejtermelésre késztetik. Teljesen egészségtelenül táplálják őket, ami természetesen a tej minőségét is megváltoztatja.

Mindaz pedig, amit az ipar tesz a tejjel, az betetőzi a károsító hatását. Nincs már valódi legelő, nincs valódi házi tej, ami a dobozokba kerül, az a totálisan manipulált és az ipar szempontjai szerint átalakított egészségtelen végtermék.

A modern tejipar nem létezik a modern húsipar nélkül, kéz a kézben együttműködnek, hiszen csak akkor termelnek “gazdaságosan”, ha a már tejtermelésre alkalmatlan, nem elég tejet termelő teheneket és a bikákat folyamatosan eladják a húsiparnak. Ezentúl folyamatosan cserélik egymás melléktermékeit és beépítik a saját termékeikbe (madarak tollát és körmét vegyi kezelés után sajtokba, tejsavót parizerekbe stb.) A tejipari vállalatok és gazdák tehát a húsiparnak is aktív szereplői.

Az én évtizedes gyógyító tapasztalatom is arról szól, hogy számtalan krónikus betegség csupán a tej elhagyásával gyógyítható.

Elektromágneses sugárzások

Az ember egyre több olyan eszközt és infrakstruktúrát hoz létre, amely minőségében már kevéssé javítja a szolgáltatások minőségét, de aránytalanul megnöveli az egészségünkre gyakorolt negatív hatást. Ilyenek az 5 G sugárzó tornyok is.

 

Fenntartható vállalkozások listája

Veszélyben a Föld tüdeje.

A trópusi esőerdők égnek. Mára a bolygó csupán 7%-át fedik esőerdők.

2019 augusztus végén már négyszer annyi erdőtűz pusztított Brazíliában, az Amazonas mentén, mint 2018 hasonló időszakában. Brazília tüzének füstje az űrből is látható volt. Holott a fák a szén-dioxidot a napfény energiájával együtt oxigénné képesek átváltoztatni.  Az üvegházhatású gázok mintegy 30%-át képesek elnyelni, azaz több, mint 11 milliárd tonnányit. Ez nem kevés igaz?

Sajnos ezen természetes szűrőként tevékenykedő fáink, idővel a széntelítettség miatt nem szénelnyelők hanem szénkibocsátókká válhatnak, aminek óriási következményei lehetnek.

Van-e klímaváltozás?

Ez egy olyan kérdés, amin már 10 évvel ezelőtt sem kellett vitatkozni. A tudományos vita ugyanis már régen eldőlt; az ellenkezőjét hangoztatók hiába próbálják az ellenkezőjét állítani. Az éghajlat változása egyszerűen tény. Döntően a fosszilis üzemanyagok (szén, olaj, földgáz) égetéséből származó szén-dioxid járul hozzá az amúgy természetes üvegházhatás növekedéséhez, de további gázok (pl. dinitrogén-oxid, metán, fluorozott szénhidrogének) is jócskán hozzáteszik a magukét. Írja a Greenpeace, amivel mi teljesen egyetértünk.

 

Fenntartható vállalkozások listája

Tegyünk együtt!

A problémát az emberiség hozta létre, úgyhogy nekünk is kell tenni a megoldásért. Egyszerűen nem tehetünk mást. Magunk miatt. Szeretteink miatt. Embertársaink miatt.

A bolygó megmentésének legjobb módja, ha vegán étrenden élünk és vegán termékeket részesítünk előnyben. Ez vonatkozik a ruháinkra, szépségápolási termékeinkre, evőeszközeinkre és az életünk minden területére.

 

CSATLAKOZZ 2 HETES, INGYENES VEGÁN PROGRAMUNKHOZ!

Vegán élet az Instagramon