A vegán táplálkozás egészséges?

A vegán táplálkozás egészséges?

Noha a vegán étkezést a legtöbben még ma is csak egy rendkívül szigorú, extrém életmódnak tartják, egyre több táplálkozástudós vallja, hogy ha jól tervezzük meg, ez lehet a legegészségesebb táplálkozási forma.

„A jól felépített vegán étrend minden szükséges tápanyagot tartalmaz, emellett pedig számos betegség megelőzésére alkalmas” – vélekedett Vandana Sheth, a kaliforniai Rancho Palos Verdes dietetikus és táplálkozástudományi előadója, egyben az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője. A mindenféle állati eredetű táplálékot mellőző étrend egyre jobban hódít. Legutóbb a korábban McDonald’s-rajongásáról és grillpartijairól híres amerikai exelnök, Bill Clinton jelentette be, hogy ezentúl ezen életmódot kívánja folytatni.

Sheth szerint a növényi étrendnek számos előnye van: csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét, optimalizálja a testtömegindexet, valamint elkerülhetővé és jobban kezelhetővé teszi a cukorbetegséget. Éppen ezért mindenkinek, még a növésben lévő gyermekeknek, a várandós és szoptató anyáknak és az élsportolóknak is megfelelő.

Sokan aggódnak, hogy pusztán növényekkel nem lehet minden fontos tápanyagot a szervezetbe juttatni. Megfelelő odafigyeléssel, például a gabonabevitel növelésével még a hagyományosan állati eredetűnek tartott fehérjékkel sem lehet probléma. Andrea Giancola, az Amerikai Dietetikus társaság másik szóvivője szerint olyan speciális „vegán fogásokkal”, mint a szója vagy a quinoa megfelelő mennyiségű fehérjéhez juthatunk.

Mindkét szakember egyetértett abban, hogy a vegánoknak különösen oda kell figyelniük az emésztést szabályozó B12 vitamin és a csontok egészségéért felelős kalcium megfelelő mennyiségére, mivel az előbbi főleg a húsokban, míg az utóbbi a tejtermékekben található meg leginkább. Mindezeket a gabonafélékből, valamint a vitaminokkal dúsított szója- és rizstejből fedezhetjük. Legyünk tudatos vásárlók, és mindig tanulmányozzuk át az áruk címkéjét! Ugyanezekből, valamint a zöld leveles ételekből és száraz hüvelyesekből biztosíthatjuk a szükséges vasbevitelt is.

A legnagyobb problémát a kognitív funkciók és az érrendszer egészségét biztosító omega-3 zsírsavak bevitele jelenti. Ez az anyag főleg a lazachoz hasonló zsíros halakban található, ami pedig tiltólistás a vegán étrend követői számára. Igaz ugyan, hogy a lenmag, a szójabab, a tökmag és a mogyoró is tartalmaz omega-3 zsírsavat, de nem ugyanabban a formában, mint ahogy az a halból nyerhető ki.

Végezetül a kutatók figyelmeztettek, hogy számos előnye mellett a vegán étrend is lehet egészségtelen, ezért fokozottan fontos úgy megtervezni, hogy minden tápanyag szerepeljen benne.

Dr. Tamasi József

Hasonló sztorik

Vegán élet az Instagramon